Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Η Αργεντινή βρίσκεται στο νότιο μέρος της Λατινικής Αμερικής. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και την όγδοη παγκοσμίως. Όμορες χώρες: Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Χιλή.


Έκταση:
 2,77 εκ. Τετρ.χλμ.


Πληθυσμός
: 39,5 εκ. (εκτίμηση 2005)


Πρωτεύουσα 
: Μπουένος Άιρες (πληθυσμός 3.2 εκ., ενώ στην ευρύτερη περιοχή κατοικούν περίπου 11 εκ.)


Κυριότερες πόλεις:


Ροζάριο


Μεντόζα


Κόρντοβα


Λα Πλάτα


Ιστορικά στοιχεία
: Η Αργεντινή αποτελούσε Ισπανική αποικία μέχρι το 1816, οπότε και απέκτησε την ανεξαρτησία της, μετά από εξαετή αγώνα. Η χώρα πέρασε μια σειρά από εμφυλίους πολέμους προκειμένου να αποκτήσει πραγματική συνοχή μεταξύ των άλλοτε ισπανικών επαρχιών και της κεντρικής διοίκησης. Μέσα από τους εμφυλίους ανεδείχθει η μορφή του Juan Manuel de Rosas, ο οποίος και επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα. Πότε ως εκλεγμένος εκπρόσωπος, πότε ως δικτάτορας και άλλοτε ως στρατιωτικός,   κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής, μέχρι την εξορία του το 1851. Ακολούθησαν συνταγματικές αλλαγές για την ενίσχυση του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και περαιτέρω εμφύλιες διαμάχες μέχρι το 1861. Έκτοτε η χώρα κυβερνάτο πότε από εκλεγμένους Προέδρους και πότε από δικτάτορες, κάτι που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Από το 1983, έχει αποκατασταθεί η δημοκρατία ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες και για την ενίσχυση της οικονομίας.

Πολιτικό σύστημα :Προεδρική ΔημοκρατίαΟικονομία: Κατά τη δεκαετία του 1990, η κυβέρνηση της Αργεντινής εφήρμοσε μια πολιτική απελευθέρωσης του εμπορίου, άρσης των ελέγχων και ιδωτικοποιήσεων. Το πέσο συνδέθηκε με ισοτιμία ένα-προς-ένα με το δολάριο, γεγονός που βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά του στη δεκαετία του 1980. Μολονότι αυτά συνετέλεσαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας για μία δεκαετία, το 2000 βρίσκει τη χώρα με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η επακόλουθη τραπεζική αστάθεια, είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της σύνδεσης με το δολάριο τον Ιανουάριο του 2002 και, σε συνδυασμό με αλλαγές στην οικονομική πολιτική, η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από το 2003.

 

Νόμισμα: Πέσο (Peso=0,27 €).
ΑΕΠ: 483,5 δις $
Κατά κεφαλήν εισόδημα: 12.400 $ (εκτίμηση 2004)
Πληθωρισμός: ~10%
Ρυθμός ανάπτυξης: 8% το χρόνο
Ανεργία: 14,8%Επίσημη γλώσσα
 : Ισπανική


Θρησκεία
: Καθολικοί 92%, Προτεστάντες 2%, Εβραίοι 2%, άλλες θρησκείες 4%ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Τουρισμού, τα προτεινόμενα αξιοθέατα στην Αργεντινή είναι:

·          Το Iguaçuçu Falls στα ΒΑ της χώρας

·          Η Λίμνη Andean

·          Το Mar del Plata, παγκοσμίως γνωστό ως η Πέρλα του Ατλαντικού

·          Το El Calafate

·          Το Perito Moreno Glacier
                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: